CrossFit als Krachttraining voor topsporters?

CrossFit als krachttraining voor topsporters?

Met CrossFit word je over het algemeen snel fit en sterk, dus ideaal als krachttraining voor andere sporten zou je zeggen maar moet je hier als topsporter nou juist blij mee zijn of juist niet…
Hier kan ik vrij kort over zijn als jouw eigen sport je lief is; doe dan géén CrossFit (als krachttraining) naast je reguliere training!

Eerst een beknopte uitleg over CrossFit:

A regimen of constantly varied, functional movements performed at high intensity in a communal environment leads to health and fitness.” volgens de CrossFit website.
CrossFit is een fitness / krachtsport combinatie met; fitness, gymnastiek, atletiek en gewichtheffen. Waarbij zogenaamde functionele bewegingen (zonder fitnesstoestellen) worden uitgevoerd met zowel het eigen lichaamsgewicht en met diverse attributen (halter, kettlebell, medicijnbal etc.).
CrossFit voegt er dan een wedstrijdelement aan toe om dit alles in een zo snel mogelijke tijd te volbrengen en/of op een zo hoog mogelijk tempo zodat er zoveel mogelijk sets of herhalingen gemaakt kunnen worden.
CrossFit creëert daarmee z’n eigen sport, er worden ook wereldwijde wedstrijden gehouden;
The CrossFit Games. Dit is waar de allerfitste CrossFit-atleten tegen elkaar strijden op steeds variërende onderdelen die; op kracht, uithoudingsvermogen en spieruithoudingsvermogen worden gehouden.
De meest fitte atleten die hier aan meedoen hebben meestal al een jarenlange ervaring met de één of andere krachtsport, dus dat ze hier aan mee (kunnen) doen zegt wel het één en ander over deze atleten.

Waarom kun je beter geen CrossFit als krachttraining t.b.v. andere sporten doen?

Mobiliteit
Bij CrossFit wordt elke training vooraf gegaan door zogenaamde “mobility workouts”.
Er wordt veronderstelt dat gewrichten een zekere mobiliteit (c.q. lenigheid) vereisen. En aan de hand van hun eventuele beperkte mobiliteit worden gewrichten (en dus ook betrokken spieren, banden en pezen) gemobiliseerd = souplesse vergroot.
En hier wordt direct de grootste fout gemaakt die je bij een topsporter kunt maken;
“beperkte” mobiliteit bij een (top)sporter betekent niet dat het stijve harken zijn (nou ja, soms juist wel!) maar betekent meestal een adaptatie aan de desbetreffende sport. Zo hebben voetballers en handballers meestal erg stijve kuitspieren (of in de volksmond genoemd en niet helemaal kloppend; verkorte kuitspieren).
Deze spieren rondom de voet / enkel en dan met name de kuitspieren zijn stijver / stugger door adaptatie aan de sport, wat wil zeggen door het jarenlang beoefenen van deze sport heeft deze structuur zich aangepast (gewenning) aan de belasting waardoor deze sterker (stijver) geworden is zodat de sporter de specifieke belasting beter aankan en blessures beperkt. Denk aan hoe eelt ontstaat wanneer je langere tijd een bepaalde handen-arbeid verricht. Hier ontstaat ook adaptatie oftewel aanpassing aan een situatie dan wel aanpassing aan een bepaalde, meestal repeterende, regelmatige belasting.
Hetzelfde gebeurt er wanneer je aan krachttraining gaat doen, één van de gevolgen is dat spieren sterker worden door de regelmatige (verhoogde) belasting en met het sterker worden groeien de spieren = spieropbouw.
Wanneer je gaat zorgen dat een voetballer of handballer een grotere enkelmobiliteit krijgt dan hij of zij voor voetbal of handbal nodig heeft dan vergroot je daarmee de kans op blessures en blessures is juist het laatste waar je als sporter (en club) op zit te wachten.

Doel
Bij het (kracht)trainen heb je een doel, je wilt beter (lees; sterker, sneller, explosiever) worden in een bepaalde tak van sport. Je werkt ergens naar toe en daarmee hanteer je een bepaalde opbouw ook wel periodisering of ritmisering genoemd. Met CrossFit heb je geen gestructureerde opbouw want je werkt met een WOD oftewel Workouts-Of-the-Day genoemd, die WOD’s  variëren constant van opbouw, omvang en trainingsvormen en hanteren geen logische opbouw die (top)sporters t.b.v. hun sport wel degelijk nodig zijn naast hun eigen sport die ze meestal al 3-4 keer per week of vaker beoefenen.
Een ander punt zijn de lange sets met één bepaald gewicht waarbij er vaak tot spierfalen doorgegaan wordt (omdat er zoveel mogelijk herhalingen gemaakt moeten worden in een bepaalde tijd), op deze manier wordt de neurale aansturing van de spieren zwaar aangesproken, dat is op zich niet zo erg maar dit kan wel leiden tot prestatieverlies de dagen daarna om maar te zwijgen over de grotere kans op blessures tijdens de training doordat de techniek beduidend slechter wordt onder vermoeide omstandigheden.
Bovendien moeten de WOD’s meestal zo snel mogelijk worden gedaan want er is een competitie-element dus tijd speelt een belangrijke rol bij CrossFit. Zodra er op tijd gewerkt wordt gaat dit meestal ten koste van de technische uitvoering en wanneer er dan gewerkt wordt met technisch complexe bewegingen zoals voorslaan, kracht trekken, push press, kettlebell swings e.d. dan moet je hier dus mee oppassen wil je vooruitgang boeken en geen blessures oplopen, want blessures oplopen is het wel het laatste dat je wilt als (top)sporter.
Met gestructureerde krachttraining pas je altijd een opbouw toe waarmee je afhankelijk van het doel, van een grote omvang met lage(re) intensiteit naar een kleinere omvang met grotere intensiteit toe werkt.

N.B. Elite CrossFit atleten die meedoen aan de CrossFit games doen meestal geen WOD’s maar werken vooral een specifiek (gestructureerd) programma af.

CrossFit is toch krachtsport?
Maar CrossFit is toch opgebouwd uit diverse krachtsport onderdelen die je als (top)sporter gewoon los van de WOD’s kunt doen? Dat klopt! Maar dan heet het geen CrossFit maar “gewoon krachttraining” met; halters, dumbbells, kettlebells en je eigen lichaamsgewicht als trainingsattribuut waarmee je grote natuurlijke bewegingen maakt als; strekken, buigen, springen, lopen, werpen e.d.
De WOD’s en het competitie-element maken van het geheel CrossFit en zonder dat is het veelal ouderwets halterwerk met het good old ijzer, een veel betere keuze als het aankomt op krachttraining voor (top)sporten!

Eén van de beste krachttrainers van Nederland, Ton Leenders over CrossFit als krachttraining:
“CrossFit is een hele hoop arbeid die niet aansluit bij het (prestatie)sport doel… CrossFit is geen krachttraining maar een nieuwe sport”

Conclusie
CrossFit als krachttraining ten behoeve van andere sporten kan in het begin een positief effect hebben maar uiteindelijk heb je een grote kans dat er een averechts effect ontstaat, door het oplopen van blessures. De beoogde doelstellingen die je als sporter voor ogen hebt, meestal het; sterker, explosiever en sneller worden en daarbij blessurepreventie als een zeer waardevolle bijzaak kunnen zo erg lang gaan duren of helemaal uitblijven. Wanneer je gaat tornen aan de mobiliteit van een (top)sporter buiten zijn of haar “wedstrijd-mobiliteit” dan geef je hem of haar juist een grotere kans op blessures en omdat de WOD’s (CrossFit trainingen) geen logische opbouw hebben en er áltijd op tijd en/of zoveel mogelijk aantal herhalingen gewerkt wordt, kunnen er op die manier ook snel blessures ontstaan om nog maar te zwijgen over de prestaties op de reguliere trainingen van deze (top)sporters waar het allemaal omgaat.
Krachttraining ten behoeve van een andere sport moet áltijd dienend zijn voor die desbetreffende sport en geen sport op zich worden zoals CrossFit feitelijk is, een andere sport.

R.W. Moorman april 2014

Referenties;
1] http://www.crossfit.com
2] http://www.mobilitywod.com
3] http://tonleenders.nl/files/Stretching_lezing_Belgie.pdf
4] http://www.chivo.nl/content/stijfheid-voor-prestaties-deel-2-mobiliseren-communiceren