CrossFit, nieuwste fitnessrage blessuregevoelig?
Het steeds populairder wordende CrossFit, spreid zich als een olievlek uit over de wereld en dus ook over Nederland. Vooral populair onder fanatieke sporters die hun grenzen graag willen verleggen.
Wat is CrossFit?
“A regimen of constantly varied, functional movements performed at high intensity in a communal environment leads to health and fitness.” volgens de CrossFit website.
CrossFit is een fitness / krachtsportvorm die een combinatie is tussen fitness, gymnastiek, atletiek en gewichtheffen. Waarbij zogenaamde functionele bewegingen (zonder fitnesstoestellen) worden uitgevoerd met zowel het eigen lichaamsgewicht en met diverse attributen (halter, kettlebell, medicijnbal etc.) op een zo hoog mogelijk tempo en/of in een zo snel mogelijke tijd.
De laatste tijd lees je dan ook steeds vaker over blessures onder CrossFit-beoefenaars.
Is CrossFit gevaarlijk en zo blessuregevoelig als vaak wordt gedacht?
Dit hangt natuurlijk van meerdere factoren af;
1] Techniek; alle oefeningen vergen een goede technische uitvoering, helemaal wanneer het complexe oefeningen betreft zoals de squat, clean, snatch, muscle up, pull up etc. Het vergt, afhankelijk van persoonlijke atletische ervaring en mobiliteit, enige tijd om deze bewegingen onder de knie te krijgen, laat staan ze perfect te beheersen. Bepaalde oefeningen zijn alleen voor gevorderden weggelegd.
2] Training / coaching; het aanleren van zulke complexe bewegingen moet dus goed gebeuren, een trainer die dit over kan brengen is dus van essentieel belang, heeft een trainer 0 ervaring met halterwerk dan zal hij / zij dit ook moeilijker kunnen overbrengen. Hetzelfde geldt voor de gymnastische oefeningen.
3] Spierfalen; er worden bij CrossFit vaak lange(re) sets gedaan met een bepaald gewicht, tot spierfalen dus meestal, hierbij is er wel degelijk een grotere kans op blessures omdat de techniek en coördinatie onder vermoeide omstandigheden beduidend slechter worden, terwijl er op tijd wordt gewerkt en dus alles zo snel mogelijk gedaan ‘moet’ worden.
4] Competitiefactor; de competitie aangaan, het niet onder willen doen voor je medesporters heeft een zeer uitdagend karakter voor sporters die hun lichaam goed kennen en ervaring hebben met hoog intensieve sporten. Voor sporters die hun grenzen niet of nauwelijks kennen, kan deze competitiedrang wel een grote factor van blessures zijn.
5] Oude of sluimerende blessures; wanneer je gaat sporten of aan fitness gaat doen omdat je een of meerdere blessures hebt of je wilt bijvoorbeeld rugklachten verhelpen, dan maak je natuurlijk een goede keuze om meer te gaan bewegen. Alleen zul je hierbij een rustige en zekere opbouw in acht moeten nemen van zowel omvang (totale arbeid per spiergroep / training / week) als wel de intensiteit (het aantal kg.’s per uitgevoerde herhaling). Verval je dan te snel in competitiedrang dan loop je ook weer een vergrote kans op blessures en om de sport / fitness / CrossFit dan de schuld te geven van deze blessure(s) is te kort door de bocht en bovendien niet eerlijk!
6] Gecertificeerd na 2 dagen cursus; hier kun je vraagtekens bij plaatsen; een allround trainer worden na een 2-daagse cursus? Dat is vrijwel onmogelijk! Wanneer we dit gaan nuanceren dan kunnen we stellen; de meeste mensen die zo’n 2-daagse cursus volgen en een “box” (locatie waar CrossFit beoefend wordt) openen en/of er werken, lopen al wat langer mee op fitnessgebied (wat natuurlijk nog niets over hun kwaliteiten zegt) en zouden moeten beschikken over een bepaalde ervaring met lichaamsbeweging en het begeleiden van mensen met weerstandstraining en over bepaalde kennis van blessures en de preventie daarvan moeten beschikken.
Zoals altijd zijn er meerdere factoren die een bijdrage leveren aan een bepaalde kwestie. Komt het op sport aan, train dan altijd verstandig! Probeer gedoseerd op te bouwen naar een grotere omvang en stapsgewijs naar een hogere intensiteit.
Wanneer je aan CrossFit wilt gaan doen zorg dan dat je een goede locatie oftewel “box” opzoekt met ervaren trainers, die verstand van zaken hebben, die de sport CrossFit zelf ook beoefenen en jou tijdens het trainen te allen tijde wijzen op een goede houding en corrigeren waar nodig. En niet onbelangrijk; wees realistisch over doelen en de tijdsduur naar deze doelen, vergelijk jezelf niet klakkeloos met anderen maar laat je wel door anderen motiveren… samen sterker!
Nieuw artikel; CrossFit als krachttraining bij (top)sporters?
Referenties:
1] http://www.crossfit.com
2] http://www.outsideonline.com/fitness/strength-and-power-training/Growing-Pains-CrossFit-Injuries-On-the-Rise.html?utm_source=twitter&utm_medium=social&utm_campaign=tweet
3] http://www.huffingtonpost.com/tag/crossfit-injuries
4] http://life.nationalpost.com/2013/10/23/crossfit-the-hottest-workout-at-the-gym-right-now-may-be-a-high-risk-activity-for-serious-injuries-without-proper-coaching/